Nove glavobolje za "Tojotu"

Bez autora
Jan 26 2011

Japanska kompanija "Tojota" najavila je da će povući sa tržišta više od 1,2 miliona automobila, uglavnom u Japanu, zbog neispravnosti koje mogu da dovedu do istakanja goriva. Posle objavljivanja te informacije, akcije "Tojote" pale dva odsto.Kako bi se rešio problem visokog pritiska na pumpama vozila, zbog čega može da dođe do izlivanja goriva, japanska kompanija "Tojota", povući će sa tržišta oko 1,2 miliona modela "noa" tipa "minivan" i drugih vozila u Japanu, kao i 140.000 modela "avensis" u inostranstvu.

Nove glavobolje za "Tojotu"Japanska kompanija "Tojota" najavila je da će povući sa tržišta više od 1,2 miliona automobila, uglavnom u Japanu, zbog neispravnosti koje mogu da dovedu do istakanja goriva. Posle objavljivanja te informacije, akcije "Tojote" pale dva odsto.

Kako bi se rešio problem visokog pritiska na pumpama vozila, zbog čega može da dođe do izlivanja goriva, japanska kompanija "Tojota", povući će sa tržišta oko 1,2 miliona modela "noa" tipa "minivan" i drugih vozila u Japanu, kao i 140.000 modela "avensis" u inostranstvu.

Modeli prodati u Japanu izrađeni su u periodu između maja 2000. godine i oktobra 2008. godine, prenele su agencije, naglašavajući da najnoviji opoziv predstavlja još jedan udar na reputaciju gigantske japanske firme, koja pokušava da vrati imidž pouzdanog proizvođača, posle ranijih masovnih problema sa povlačenjem modela sa tržišta.

Portparol kompanije nije objavio procenu troškova koji će nastati zbog popravke vozila.

Među modelima koje je kompanija povukla nalaze se luksuzni modeli "leksus LS" i "leksus GS" u Severnoj Americi, kao i modeli "avensis sedan" i "avensis vagon stejšn" u Evropi.

Tojota je bezmalo 1,3 miliona vozila u Japanu povukla zbog dva različita problema.

"U jednom slučaju, reč je o senzoru merača pritiska koji može da se pomeri zbog vibracija motora u jednom dužem periodu i da, eventualno, dovede do izlivanja goriva", saopštila je kompanija.

Taj problem ugrožava 280.000 modela "leksus" prodatih u inostranstvu, od kojih 255.000 u severnoj Americi i 10.000 u Evropi.

Drugi problem, koji ugrožava 141.000 "tojote avensis" prodatih u Evropi, izazvan je lošom izradom pumpe za gorivo, što može da izazove pukotine na pumpi i izlivanje goriva. Taj problem uočen je na 16 modela u Japanu, uključujući manje kompaktno vozilo "noa", sportsko-terensko vozilo "rav 4" i model "viš".

Među povučenim modelima u Japanu je i "kraun."

Pale akcije "Tojote"

Posle objavljivanja novih negativnih informacija po japansku kompaniju, akcije "Tojote" pale su dva odsto.

"Tojota" je od kraja 2009. godine povukla više od 15 miliona vozila u svetu, što je narušilo ugledu kompanije kao proizvođača pouzdanih automobila. Kompanija je, u oktobru 2010. godine, na tehnički pregled vratila 1,66 miliona modela "avalon" i "hajlanders".

"Tojota" je, septembra 2009, zatražila tehničku kontrolu skoro četiri miliona vozila, zbog straha da bi pedala za gas mogla da se zaglavi podnom prostirkom.

U januaru minule godine, na popravku je, opet, zbog mogućih problema sa pedalom za gas, ali druge vrste, pozvano oko 2,3 miliona vozila u SAD, što je bio novi težak udarac za kompaniju koja je je u svetu držala primat u bezbednosti vozila.

Priznavanje tehničke greške u svetu automobilizma je opšte mesto, ali je primer sa povlačenjem "Tojotinih" vozila do sada nezabeležen.

"Tojota" je u 2010. godini objavila 14 poziva za tehnički pregled vozila, ali to nije umanjilo njenu ukupnu prodaju, pa je kompanija i lane zadržala poziciju najvećeg prodavca automobila na svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik